Det vandrende menneske

Teatret Det Olske Orkester planlægger i perioden fra 2023 – 2025 i samarbejde med et hold grønlandske og danske scenekunstnere og akademikere, at skabe teaterprojektet Det vandrende menneske. Arbejdet løber over 3 år og indeholder research, studierejser, produktion af forestilling, spilleperiode, turné samt diverse sideprojekter som bl.a. artist talks, workshops og ikke mindst studier og udveksling vedr. undervisningsmateriale om Grønland i gymnasieskolen.
Forestillingen tilegnes alle fra 14 år og op og har premiere på Nordatlantens Brygge d. 24. marts 2025 i København.

Historien
Året er 1978. En grønlandsk pige sidder ved et køkkenbord i et parcelhus lidt uden for Ålborg og stirrer ned i voksdugens farvede blomster. Den danske stat har sendt hende i pleje for at give hende adgang til ”en kultur med fremtidsperspektiver”. Men om lidt rejser hun sig op og går. Tilbage mod Grønland. Baglæns gennem tiden. Hun går, men hun er ikke alene. En dansk antropolog følger efter hende, med taskerne fulde af jordbærmarmelade, førstehjælp og notesbøger. Og som de går gennem 60-erne og 50-erne møder de skibe med grønlandske børn på vej mod genopdragelse i Danmark, de møder håndværkere og sygeplejersker og lærere på vej mod Grønland for at asfaltere og modernisere og de går videre og de passerer en udstoppet isbjørn og falske isfjelde på vej mod Emma Gads koloniudstilling i Tivoli i 1905 og antropologen noterer og noterer mens hun ryster på hovedet. Men pigen går bare videre. Og de går og de går og de går baglæns gennem 1800 tallet og ser Den Kongelige Grønlandske Handel passere forbi med skibe tungt lastet med tran, hvalkød, spæk og sælskind og antropologen bliver mere og mere vred og oprørt og råber at der må gøres noget, men pigen gør ingenting, hun går bare, videre, baglæns, med antropologen råbende efter sig. Og de går gennem 1700 tallet og de møder den danske mission og hører den kalde inuits åndetro for overtro, ser den forbyde tatoveringer og bygge kirker, og antropologen er ved at blive træt, men med ét er de kommet til 1721, det år hvor DR’s store satsning ”Historien om Grønland og Danmark” starter – en tv-serie som skal fortælle om de to landes fælles skæbne. Antropologen er forvirret, hun kigger sig omkring. Der kommer Hans Egede gående mod et kamera. Han ser bekymret ud. Men pigen er gået videre, forbi film-sættet. Antropologen løber efter og råber: ”Hvor skal du hen? Og hvad med mig? Og alle mine noter?” ”Måske kan nogen læse dem” svarer pigen, men antropologen råber: ”Jamen, hvor skal du hen? Du kan da ikke blive ved med at gå baglæns!” Men pigen svarer: ”Jeg går ikke baglæns, jeg går fremad, mod noget der altid har været”.

Hvorfor dette projekt?
Med dette projekt ønsker vi at åbne et fælles undersøgende og kritisk rum for de dybere og mere komplekse fortællinger om Danmarks koloniale og postkoloniale rolle i Grønland.
Det er problematisk, når danskere fortæller inuits historie startende fra Hans Egedes ankomst i 1721, og springer fortællingen om en 4500 år gammel kultur over og dermed blokerer for adgangen til at begribe moderne grønlandsk kultur på dets egne præmisser. Det fastholder danskerne i en hovedrolle, de ikke har.
Vi ønsker at åbne et rum der tør dekonstruere denne danske selvforståelse og begynde at lytte til noget andet.

Samarbejder
Vi indgået en samarbejdsaftale med Nordatlantens Brygge v/ projektleder Asta Stefansdottir, i forhold til præsentation af forestillingen i København samt diverse sideprojekter i samarbejde med deres skoletjeneste.
Ligeledes indgået samarbejder med spillestederne Dynamo Workspace v/ Gry Lambertsen i Odense og Filuren/musikhuset v/ Ditte Felding i Aarhus.
Vi har også indgået et samarbejde med De Grønlandske Huse i København v/ Lars Lerche, Odense v/ Annette Lyberth og Aarhus v/ Hanne Bjerre Lassen om sidearrangementer, debatter og workshops ifm. forestillingen.
Ud over dette har vi indledt et samarbejde med Falkonergården gymnasium ved Tom Søgaard-Jensen, uddannelsesleder og Martin Hagen Broch, historielærer, som sammen med studerende, vil udveksle med projektet under vores research og kunstneriske proces, hjælpe os med formidling og distribution af forestillingen i gymnasialt regi.

Holdet:

Performere
Elisabeth Heilmann Blind (danser og performer), Nina Sikkersoq (danser) og Øyvind Kirchhoff (performer), Rikke Liljenberg (skuespiller)

Dramatikere
Naja Dyrendom Graugaard (post doc.) og Lotte Faarup

Instruktør
Lotte Faarup

Lyddesign
Sirí Paulsen

Lysdesign
Mads Deibjerg

Scenograf
Rolf Søborg Hansen

Konsulenter
Julie Edel Hardenberg (kunstner), Lars Jensen (lektor RUC), Gry Alstrøm (cand. mag)

Oversætter
Makka Kleist

Video
Alberte Parnuuna

Instruktør- og projekt assistent
Ida Zimmermann

PR salg
Lena Hedegaard

Grafiker
Therese Buch-Andersen

Projektledelse og administration
Charlotte Rindom

 

 

Arrangementer i forbindelse med forestillingen DET VANDRENDE MENNESKE

KØBENHAVN

Kunstnerisk introduktion til forestillingen
Instruktør Lotte Faarup fortæller om kunstneriske, etiske og politiske overvejelser i forbindelse med skabelsen af ”Det vandrende menneske”. Vi kommer bl.a. rundt om temaerne: privilegieblindhed, cirkulære dramaturgier, forvaltning af andres historier, ansvaret for at bryde undertrykkelse samt det at skabe et teatermanuskript på en kollektiv basis.

Tid og Sted:
Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401 Kbh. K. i Cafeen.
Tirsdag 25.3. kl. 18.45-19.15 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen
Tirsdag 8.4. kl. 18.45-19.15 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

 

Historiekritik fra scenen
Dramaturg Naja Dyrendom Graugaard og instruktør Lotte Faarup fortæller om kunstneriske, etiske og politiske overvejelser i forbindelse med skabelsen af ”Det vandrende menneske”. Hvilken forpligtigelse ligger der i at arbejde med historiske temaer ud fra en kritisk vinkel? Hvad er det teatret kan i det sammenhæng i forhold til sit fysiske, nærværende og sanselige format?

Tid og Sted:
Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401 Kbh. K. Sal Vest
Onsdag 2.4. kl. 18.30-19.15 Gratis for alle

 

Om at skabe kollektivt
Performerne i ”Det vandrende menneske” taler i denne artist talk om kollektive kunstneriske processer. Der bliver bl.a. berørt emner som ejerskab og andel i forestillingens fortælling, personligt engagement, politisk indignation og brug af kroppen som et fysisk erfarings-arkiv. Efterfølgende er der tid til spørgsmål fra salen. Samtalen modereres af forestillingens dramaturg Naja Dyrendom Graugaard.

Tid og Sted:
Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401 Kbh. K. Sal Vest
Lørdag 5.4. kl. 17.30-18.15 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

 

Debat om Grønland-Danmark, kolonialisme, blinde vinkler og den danske selvforståelse.

Det vandrende menneske kredser om emner som den moderne racisme, usynlige magtstrukturer og tabte rødder.

Kom ind i Det Grønlandske Hus og få et sjældent indblik i de tanker og bevæggrunde der ligger bag forestillingen Det vandrende menneske. Kan danskere fortælle inuits historie og begynde med Hans Egedes ankomst i 1721? Vil vi se anderledes på moderne grønlandsk kultur, når vi medtager hele Inuits 4500 år gamle kultur og historie? Forestillingen handler om tabte rødder og om stor modstandskraft og vilje til at generobre identitet og kultur. Det Olske Orkester ønsker at åbne et rum, der tør dekonstruere den danske selvforståelse og begynde at lytte til andre stemmer end de toneangivende i samtalen om Grønland og Danmark.

Arrangementet starter med et oplæg fra Lars Lerche, der er ansvarlig for udstillinger og events i Det Grønlandske Hus, som fortæller om hans egne erfaringer som grønlænder i Danmark, både privat og professionelt. Herefter kan I møde instruktør Lotte Faarup til en snak om baggrunden for forestillingen og til slut åbner vi op for en debat med publikum.

Tid og Sted:
Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6, 1152 Kbh. K.
Lørdag 29.3. kl. 14-15

Støttegivere
Knud Højgaard Fonden
Statens Kunstfond Projektstøtteudvalget for scenekunst; projektstøtte og turnestøtte
Kulturministeriets Kulturpulje til projekter mellem Grønland og Danmark
Århus Kommunes Kulturudviklingspulje
Frederiksbergfonden
Hoffmann og Husmans Fond
Nordea Fonden
Dansk Skuespillerforbunds produktionsstøttemidler
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Augustinusfonden
Københavns Kommunes Scenekunstudvalg

Premiere
24. marts 2025 på Nordatlantens Brygge

 

Spilleperioder

København

24. marts – 12. april 2025 på Nordatlantens Brygge

Skoleforestillinger Kbh.: Der spilles kl. 10.30 onsdage i spilleperioden

Frederiksberg

24.-25.april 2025 på Falkonergårdens Gymnasium

Aarhus

30. april – 3. maj 2025 på Filuren/Musikhuset

Skoleforestillinger Kbh.: Der spilles kl. 9.30 og 12.30 den 2.5.

Odense
7. maj – 10. maj 2025 på Dynamo Workspace

Skoleforestillinger Odense.: Der spilles kl. 10.15 den 7.5. og 8.5.

 

Arrangementer i forbindelse med forestillingen DET VANDRENDE MENNESKE

AAHUS

Kunstnerisk introduktion til forestillingen
Instruktør Lotte Faarup fortæller om kunstneriske, etiske og politiske overvejelser i forbindelse med skabelsen af ”Det vandrende menneske”. Vi kommer bl.a. rundt om temaerne: privilegieblindhed, cirkulære dramaturgier, forvaltning af andres historier, ansvaret for at bryde undertrykkelse samt det at skabe et teatermanuskript på en kollektiv basis.

Tid og Sted:
Teaterhuset
Filuren/Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé 2, 8000 Århus C
Onsdag 30.4. kl. 18.15-18.45 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen
Lørdag 3.5. kl. 16.15-16.45 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

 

Historiekritik fra scenen
Dramaturg Naja Dyrendom Graugaard og instruktør Lotte Faarup fortæller om kunstneriske, etiske og politiske overvejelser i forbindelse med skabelsen af ”Det vandrende menneske”. Hvilken forpligtigelse ligger der i at arbejde med historiske temaer ud fra en kritisk vinkel? Hvad er det teatret kan i det sammenhæng i forhold til sit fysiske, nærværende og sanselige format?

Tid og Sted:
Det Grønlandske Hus Århus, Dalgas Avenue 52A, 8000 Århus C – med Naja Dyrendom Graugaard
Fredag 28.3. kl. 19-20.30 Gratis for alle

 

Om at skabe kollektivt
Performerne i ”Det vandrende menneske” taler i denne artist talk om kollektive kunstneriske processer. Der bliver bl.a. berørt emner som ejerskab og andel i forestillingens fortælling, personligt engagement, politisk indignation og brug af kroppen som et fysisk erfarings-arkiv. Efterfølgende er der tid til spørgsmål fra salen. Samtalen modereres af forestillingens dramaturg Naja Dyrendom Graugaard.

Tid og Sted:
Teaterhuset Filuren/Musikhuset, Thomas Jensens Allé 2, 8000 Aarhus C
med Hanne Bjerre Lassen
Fredag 2.5. kl. 11-11.30 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

Teaterhuset Filuren/Musikhuset, Thomas Jensens Allé 2, 8000 Aarhus C
med Hanne Bjerre Lassen, Lotte Faarup og medvirkende
Fredag 2.5. kl. 14-14.30 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

 

 

Arrangementer i forbindelse med forestillingen DET VANDRENDE MENNESKE

ODENSE

Kunstnerisk introduktion til forestillingen
Instruktør Lotte Faarup fortæller om kunstneriske, etiske og politiske overvejelser i forbindelse med skabelsen af ”Det vandrende menneske”. Vi kommer bl.a. rundt om temaerne: privilegieblindhed, cirkulære dramaturgier, forvaltning af andres historier, ansvaret for at bryde undertrykkelse samt det at skabe et teatermanuskript på en kollektiv basis.

Tid og Sted:
Det Grønlandske Hus, Nordatlantisk Hus, Nordatlantisk Promenade 1, 5000 Odense C
Lørdag 10.5. kl. 18.45-19.15 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

Dynamo Workspace, Finlandskaj 6, 5000 Odense C
Onsdag 7.5. kl. 10-10.15 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen
Torsdag 8.5. kl. 10-10.15 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen

 

Om at skabe kollektivt
Performerne i ”Det vandrende menneske” taler i denne artist talk om kollektive kunstneriske processer. Der bliver bl.a. berørt emner som ejerskab og andel i forestillingens fortælling, personligt engagement, politisk indignation og brug af kroppen som et fysisk erfarings-arkiv. Efterfølgende er der tid til spørgsmål fra salen. Samtalen modereres af forestillingens dramaturg Naja Dyrendom Graugaard.

Tid og Sted:
Dynamo Workspace
Fredag 9.5. kl. 21.00-21.30 Gratis ifm. køb af billet til forestillingen